Cevapsız sorular - 1

Blogu ile bir süre önce tanıştığım Yufka Yürekli Kel Göbekli'nin kişisel sorularını, röportaj vermeye bayılan bir histerik kraliçe olarak anında alarak yanıtladım.

Hiç hata yapmamak insanı kusursuz mu yapar yoksa hata yapmamak eksiklik midir?

Her şeyden önce, insan hata yapmadan öğrenemez. Doğruların yada yanlışların farkına varmak için en doğal insan hallerinden biridir hata yapmak. Eksiklik değildir, aksine iyi bir meziyettir. Önemli olan bu hatalardan ders almayı başarmaktır.

Aksi ispatlanmadığı sürece, birinin sizi sevdiğini mi yoksa sevmediğini mi varsaymalı?

Sevdiğini varsaymak sanki daha iyiymiş gibi görünüyor.


Birini anlamak için empati yapmak yeterli midir yoksa aynı duruma mı düşmek gerekir?

Kendinizden farklı bir insanın yaşadıklarına benzer şeyleri daha önce yaşamadıysanız o insanı anlamayı beklemek çok büyük aptallık olur. Bazen anladığınızı sanarsınız fakat hissettikleriniz sadece onu anlamaya çalışmaktır.

Herkese güvenmek mi, hiç kimseye güvenmemek mi seni ileri taşır?

Herkese güvenilmez, ama güvenilmeyi hak eden insanlara da güvenmemek başlı başına bir haksızlıktır. Tümevarımlarla uğraşmak yerine güveninizi kimlerin hak ettiğini ölçmeye çalışmak daha mantıklı bir çözümdür.

Bu kadar çok yasak olduğu için mi bu kadar suç var yoksa bu kadar çok suç olduğu için mi bu kadar yasak var?

Yasaklar yalnızca suçların gelişmesi, çeşitlenmesi ve artmasıyla hayatımıza giren yaptırımlar değil. Yasaklanan herhangi bir şeyi yapmak suç sayılıyorsa evet, suçların sayısında artış gözlenebilir fakat yasaklar da toplum düzeyinde pek öngörülmeyen olayların artması ile konabilirler. Arada kalan şey ise neyin suç olduğuna ve hangi yaptırımla karşı konulması gerektiğine kimin karar verecek olması.

Yasaklamak ya da cezalandırmak suçları engeller mi? Hayır ise neden yasak ve ceza var?

Yasak ve ceza, suç olarak nitelendirilen davranışların tekrarlanmasını engellemek için konulan fiziki yada manevi yaptırımlar. Fakat neyin suç olup olmadığına ve nasıl cezalandırılması gerektiğine kimin hangi kurallarla karar vermesi gerektiği işin karanlıkta kalan kısmı.

Korkmadan hareket edenler mi yoksa korkmasına rağmen hareket edenler mi daha cesurdur?

Korku, insanların gösterdiği fiziksel bir reaksiyon aslında. Artık korkmadan hareket eden insan korkarkenkine oranla daha cesur gözükebilir fakat kaybedecek şeyleri kalmamış olan insan artık 'hiçbirşeyden' korkmaz. Buna rağmen, korkularıyla yüzleştiği halde harekete geçmeyi başarabilen insanlar, diğerlerine göre daha çok şeyi başarabilir gibi geliyor bana.

2 yorum :

  1. Buradaki sorular da güzel aslında ^_^ Bu arada bu sıralar benim bloga düşkünlüğün gözlerimi yaşarttı :)

    http://yufkayureklikelgobekli.blogspot.com/2013/04/cevapsz-sorular-2.html

    YanıtlaSil

Copyright © xCoach. Designed by OddThemes