Sınava 5 dk geç kalmışız altı üstü; günahımız ne?? 🥲


Sınav kapılarında ağlaşma sezonumuz bu senelik de sona erdiyse, şimdi gerçeklere dönebilir miyiz? Mesela sınava geç kalma yada inatla, gerekli evrakları / şartları bir türlü sağlayamıyor oluşunuza?

Abi mesela siz neden sınava geç kalıyorsunuz? Biz eskiden, sınavdan birkaç gün önce okula gider sınıfımıza bakar, yolları araştırır ve zamanında orada olurduk. Hiç de hatırlamıyorum kapının önünde salya sümük ağlayan, yalvarıp yakaran, kendini paralayan insanları. Gerekiyorsa evden beşte çık abi.

Bir de zaten bu sınav kapısında mağduriyet devşirmek işin biraz şov kısmı gibi görünüyor bana. Dinlemeyi sevdiği pop sanatçısının halka açık konserine üç saat önce gidip en ön sırada bekleyen birilerinin, aylarca çalışıp “kaderim bu” dediği bir sınava yetişememesi bence samimiyetsizlikten öte bir şey. Sınava yetişmeni engelleyen ne oldu mesela? Bindiğin araba takla mı attı? Bir türlü evden çıkamamışsın işte.

Tamam anladık, en çok siz çalıştınız, en iyi üniversitelerin en iyi bölümlerinde en ayrıcalıklı öğrenci gruplarında olması gereken ilk kişi sizsiniz. Fakat hayat böyle bir şey değil ve pazar sabahları annenizin bir tanecik paşasına yada babasının prensesine kurduğu kırk bir çeşit kahvaltı sofraları gibi öğlene kadar sizi beklemiyor, beklemeyecek.

Bir türlü sıyrılıp çıkamadığınız konfor alanınızın kalın ve yünlü kozasını yırtıp hayatın acımasız soğuğu ile burun buruna kaldığınızda, annenizle babanızın ceplerindeki son parayla kökledikleri kombiyle ısıttıkları evlerinde size hiç de iyilik yapmadığını fark edeceksiniz.

Ben ettim, oradan biliyorum.

Eğer bugünkü aklım olsaydı daha önceden hayata atılır ve annemle babamın “bu yaz çalış bari” dediklerinde, kendimi kumun altına çeken bir midye kabuğu gibi saklamaz ve erkenden bu işi halletmeye çalışırdım. Şimdi kesinlikle daha iyi bir yerde daha iyi işler yapıyordum.

Bir sınava geç girseniz ne olur girmeseniz ne olur? O zaman herkes nasıl olsa gireriz diye geç gelmeye başlar. Sen beş dakika geç kalırsın, senden sonra beş dakika gecikenin günahı ne olur bu sefer. Bu, böylece komple bir paket. Bir yıl çalışıyorsun ve sınavın yeri ile saati belli. O sınava giriyorsun, sonra nereye siktir olup gidiyorsan git; ne işin varsa hallet.

Hatırlıyor musunuz, bir tane kız vardı; kafasındakinden ilgi ve alaka devşirmek için sınava gireceği okulun kapısından emekleyerek ve sürünerek geçti. Kapıdaki görevlilerin sesi geliyordu daha zaman var bayan diye. 

Bayan. 😂

Hayatta, kendinizden söz ettirme şeklinizi sınav kapısında yerlerde yuvarlanan mağdur başı kapalı kız değil de sınavda derece alan kız’a çevirmediğiniz sürece bu karamsal döngü devam edecek. Başın kapalıdır ya da götün açıktır, konuşması gereken şeyin ne olduğuna senin karar vermen gerekir.

Bir yılın emeği bu olmamalı diye haykırıp sınava beş dakika geç kaldınız diye kapıda saçınızı başınızı yırtmak yerine, sizi çok seven o anne - babalarınız bir zahmet bu düzeni daha akılcı olanla değiştirecek kişilere oy versinler de, bir yılın emeğinin karşılığı bu olmasın, siz de okul kapılarında yüzünüz gözünüz şişe şişe perişan olmayın kışlık konserve domatesleri gibi.

Sınavlara gitmek hâlâ mı çok zor?

Sınavı da bir pop konseri gibi düşünün, sanki birazdan uğruna twitter’da falan hiç tanımadığınız insanlarla kavgalara tutuşup sanal saç baş yoluşlarla klavye delikanlılığı yaptığınız vasat kişi konsere çıkacakmış gibi hazırlanın o sabaha.

Ne bileyim, karar sizin.


Yorum Gönder

Copyright © xCoach. Designed by OddThemes