Domatesli Biberli Yumurta: Büyükçe bir tavaya yağ, domates ve biber koyup bir sigara yakıyoruz. Sigaranın külü yere düşmek üzereyse yumurtaları eklemenin zamanı gelmiş demektir. Yumurtaları kırıp sigaramızı bitiriyoruz. Pişmiştir herhalde. Ocağın altını kapatıyoruz.
Biberli Domatesli Yumurta: Her gün domatesli, biberli yumurta yemekten sıkıldığımızda yapabileceğimiz bu enfes yemek tıpkı biberli yumurtalı domates gibi pişiriliyor.
Makarna: Bir tencere dolusu sıcak suya makarna poşetini boşaltıp maç izlemeye başlıyoruz. İlk yarının ortalarına doğru kalkıp altını kapatıyoruz. Tencerenin içinden seçtiğimiz makarnayı fayansa fırlatıyoruz. Yapışırsa pişmiş demektir. Devre arasında hala içinde su kaldıysa tencerenin kapağını kapatıp lavabodaki en kirli tabağın üzerine doğru döküyoruz (o zaman hem tabak temizleniyor hem de makarna çatalla yenebiliyor)... ÜZerine ketçap sıkıp yiyoruz. Not: Fayansa fırlattığınız makarnayı bir ara oradan alın. Sayıca fazlalaştığında hangisini fırlattığınız karışıyor.
Tuzlu makarna: Yapılışı aynı makarnaya benziyor. Tek farkı bu kez makarnaları suya atmadan önce tuz koymayı akıl ediyoruz. Öyle daha güzel oluyor.
Pilav: Pilav aslında basit bir yemek değil. Aranan kriterleri var. Tuzlu, yumuşak ve tane tane olması gerekiyor. Sonuncusu kolay. Pirinçleri tek tek pişirdiğinizde tane tane oluyorlar ama uzun sürüyor. Maharet hepsini bir arada pişirebilmekte; ama çok sorun etmeyin. Nasıl olsa içine yoğurt koyup bulamaç haline getirdiğimizde hepsi birbirine yapışıyor. Kısaca yağ koyup üzerine pirinç ekliyorsunuz. Sonrada su ve tuz koyup pişiriyorsunuz. Hem bunu süzmeye gerek de yok.
Patates kızartması: En kolay işlerden biri. Patatesleri soyup parmak gibi kesiyorsunuz ve kızgın yağa atıyorsunuz. Tek yapmanız gereken altını zamanında kapatmanız. Yoksa tencere alev alabiliyor. Bu yüzden sadece TV'de pembe dizi izlerken yapın. Bir de diğer yemeklerin aksine bunu tencereden yiyemiyoruz. Mutlaka tabağa koymak gerekiyor. Onun dışında çok kolay.
B.Orta Zorluktaki Yemekler
Hazır pizza: Pizzamızı fırınımıza atıp pişmesini bekliyoruz, daha sonra fırındançıkarıp yanık yerlerini bıçakla kazıyoruz. Dikkat edilmesi gereken tek şey kazırken üzerindeki malzemeleri mutfak tezgahına yapıştırmamak.
Hazır köfte: Bu da nispeten zor bir yemek. Bir miktar sıvıyağı teflon tavaya koyup köfteleri içine diziyoruz. Köfteler tavayla aynı renk olmadan altını kapatmak gerekiyor. O yüzden başında beklemek lazım.
C.Zor Yemekler
Konserve türlü: Bir miktar yağ ve salçayı tencereye koyup konservenin içindeki döküp üzerine su koyuyoruz. Pişmesi uzun sürüyor. O sebeple başında beklemiyoruz. Gidip TV izliyoruz. Her seferinde yandıkları için henüz tadına bakamadım, ama konservenin üzerindeki resme bakılırsa güzel birşeye benziyor.
Tavuk: Yapılışı makarna gibi. Sıcak suyun içine atıyoruz, arada pişip pişmediğine bakmak için hayvanın kaba etine çatal saplıyoruz. Bu yemek piştikten bir iki gün sonra üzeri jelibon gibi oluyor. Bu yüzden pişirirken üsteğe bağlı olarak bolca toz şeker eklenebilir.
D.Ultra Zor Yemekler
Kıymalı bamya: Konserve türlüye benziyor, ama içine daha önceden kavrulmuş kıyma konulmalı. Kıyma kavurmak zor ve zahmetli bir iş. Bu yüzden makarna pişirmeyi öneriyorum.
PÜF NOKTALARI:
- Yemekler daima tencerenin içinden yiyin. Böylelikle tabak kirletmemiş olursunuz.
- Asla sade pilav yapmayın. Domatesli pilav yaptığınızda bir şeye benzemese bile renginden anlaşılmaz.
- Mutlaka soğanlı bir yemek yapacaksanız asla soğana dokunmayın. Özellikle rendelediğinizde elleriniz çok kötü kokuyor. Bunun yerine soğana ekmek tahtasıyla beş altı kez vurmayı deneyin, aynı işi görür.
- Patates kızartacaksanız soyduğunuz patatesleri asla yıkamayın. Kızgın yağa attığınızda çok kötü patlıyorlar.
- Yemekler asla kendi başlarına hareket etmezler. Şayet geçen ay yaptığınız tavuk kendi kendine kımıldamaya başladıysa kurtlanmış demektir. Sakın yemeyin.
- Sebzeleri pişirdikte vitamin değerleri düşer. Mümkün olduğunca çiğ tüketin.
- Karpuz tabağa koyulması fuzuli bir meyvedir. İkiye ayırıp ortasından kaşıkla yiyebilirsiniz.
- Tencere kapağı en mükemmel tabaktır.
- Buzdolabının sebzelik olarak adlandırılan kısmı yemeyi düşünmediğiniz şeylerin saklanması için idealdir. Bu bölüme konan şeyler nasıl olsa bir süre sonra unutulur.
- Sebzeliğin kapağını sıkı kapatırsanız çürüyen şeylerin kokusu dolaba daha az yayılır.
- Spagetti paketini açmak için paketi ortasından sıkıca kavrayın ve altını tüm gücünüzle fayansa vurun. Paketin üst tarafı yırtılacaktır. Belki bu işlem sırasında makarna un ufak olabilir ama risk almaya değer. Özellikle misafirlerin yanında yapmanızı tavsiye ediyorum. Öyle daha güzel, bu size maço bir hava verir.
- Sağda solda kulağıma çalınıyordu. Mutfak robotu denen birşey varmış. Birden içimi bir heyecan kapladı. Ulan madem bu işin robotu var, ben niye koşturuyorum yıllardır diye sinirlendim. Hemen gidip aldım bir tane. Eve gelip kutusundan çıkardığımda itiraf etmeliyim ki hayal kırıklığına uğradım biraz. Ben açıkçası ufo gibi bir şey bekliyordum; bu bildiğimiz tencerenin plastiği. İçinde de vantilatör gibi bir şey var. Bununla birlikte bir ton plastik zımbırtı daha çıktı içinden, ama bir işe yaradıklarını sanmıyorum. Neyse fişini taktım denemek için bir tane soğan attım içine. Bakalım ne yapacak diye bekledim. Kabuklarını bile soyamadı eşşoğlueşşek. Paramparça etti bıraktı. Sinirlendim attım bir kenara, yazdan beri duruyor orada. Bir ara yıkayıp o vantilatör gibi olan şeyi bilgisayarıma takmayı düşünüyorum. Belki fan olarak iş görür. Onun dışında tamamen para tuzağı.
Prof. Dr. Emine Demirel Yılmaz'ın Tembel Yemek Kitabı'nda yer alan ve kendisine e-posta ile ulaştırılan, yazarı belli olmayan yazı.
Buzdolabının sebzelik olarak adlandırılan kısmı yemeyi düşünmediğiniz şeylerin saklanması için idealdir. Bu bölüme konan şeyler nasıl olsa bir süre sonra unutulur.
YanıtlaSil:D
ahahahah evet kesinlikle :)