Sabah gözünüzü açtığınızda ellerinizi ilk gittiği yerde alışılagelmiş bir şişkinlikle karşılaşırsınız. Senin bızdık.
Hiç bunun sebebini kendine sordun mu? Eğer bunu iflah olmaz bir iftihar meselesi yapmıyorsan ve olayın iç yüzünü merak ediyorsan doğru yerdesin. Tabii olayı gevrek ve çirkin bir azgınlık gerçeğine vurmayacaksan...
Tuvalete gidene kadar pijamanızın önünde sallanıp duran bu "şişkinlik" ilk çişinizi yaparken kasıklarınızda garip bir haz bırakarak iner ve gider. Klozetin içindeki köpüklü ve bolca amonyak kokan şey değil aslında şeyini söndüren.
Sabah ereksiyonu ya da tıbbi ismiyle nokturnal penil şişkinlik, detaylı olarak incelendiğinde yalnızca erkeklerin başına sabahları gelen sıradan bir fenomen değil ayrıca erkeklerin cinsel fonksiyonlarına dair ilginç bilgiler de veren bir durum.
Hemen hemen her yaştan erkekte anne karnından başlayarak görüşen sabah ereksiyonunun kadınlardaki hali ise nokturnal klitoral ereksiyon. Artık neden olduğu konusunda net bir bilgi var.
Neden ve nasıl ereksiyon olursunuz?
Hayır, bitmek bilmeyen azgınlığının bir sonucu değil. Ereksiyon, endokrin ve sinir sisteminin penisteki kan damarları üzerine yaptıkları karmaşık bir sürecin sonunda gerçekleşir. Cinsel olarak uyarıldığınızda beyniniz penise kan pompalayan sisteme bir kimyasal mesaj yollar. Penisteki kaslar sıkışarak kanı tutar ve penis kalkmaya başlar. Seninki zaten hiç inmiyor ya, neyse onu sonra konuşuruz.
Bunu etkileyen pek çok hormon olmakla birlikte ana erkeklik hormonu testesteron ereksiyon üzerinde doğrudan etkilidir. Aynı sertleşme eylemi, beyin işin içine katılmadan omurilik tarafından da gerçekleştirilebilir ki omurilik hasarı olan kişilerin penislerinin hala neden kalktığının açıklaması bu olabilir. Gerçi çoğunuzun hayata karşı dik durabileceği bir omurgası olmadığından bu ihtimali es geçebiliriz gibi görünüyor.
Uyurken kalkması hakkında neler bilmelisin?
Hızlı göz hareketleri (REM) uykusu esnasında rüyalanırken ereksiyon oluruz. Bu beyindeki parasempatik (dinlenme ve sindirim) sinirleri stimüle etmekten ve sempatik (uçuş ve fiziksel güç) sinirlerini bastırmaktan kaynaklanır. Ayrıca seratonin salgısının da bunun üzerinde etkisi vardır.
Uyku, bir kaç REM uykusundan ve bir kaç tane de REM olmayan uyku evresinden oluşur ve uyku esnasında baskın sistemi aktive eden bir değişim görülür. REM uykusu esnasında sempatik sinirlerin kullanımından parasempatik sinirlerin kullanımına geçilir. Bu değişim uykunun başka aşamalarında yoktur. Bu değişim ereksiyona neden olan parasempatik sinirlerin bir yanıtıdır ve bu spontan oluşum esnasında uyanık olmaya gerek yoktur. Özellikle bazı yaşlı erkeklerde görülen sertliğin sebebi de budur.
Erkeklerin sabah kalktıklarında şeylerinin kalkmış olmasının sebebi ise sık sık REM uykusundan çıkıp uyanmaları olabilir. Vücuttaki en yüksek miktarı sabah saatleri olan testesteronun da bunda etkisinin olduğu düşünülmektedir. Şaşırtıcı ki testesteronun görsel erotik uyaranları veya fantezi kaynaklı ereksiyonu da büyük ölçüde etkilediği bulunmuştur. Bunu ağırlıklı olarak beynin dopamin de salgılayan ödül sistemi sağlar.
Her geceki bir kaç uyku döngüsünde erkekler ortalama 20 ya da 30 dakika süren 4 - 5 sertleşme yaşar. Bu durum uyku kalitesi ile doğrudan etkilidir ve her seferinde gerçekleşmeyebilir.
Ereksiyonun kalitesi ve sıklığı yaşa bağlı olarak azalırken "emeklilik yaşı"ndaki erkeklerin seksüel olarak iyiliğine işaret eder.
Sabah ereksiyonu neden oluşur?
Uyurken kalkmış penis, genellikle mesaneyi boşalttıktan sonra geçtiğinden, mesanenin gece boyunca devam eden faaliyetlerinden dolayı bir uyarıcı olabilir. Çünkü mesanenin bilinç dışı uyarıları omuriliğe göndermesi ve omuriliğin de buna penisin kalkması ile yanıt vermesi bu duruma uygun bir senaryodur. Aynı zamanda bu durum, mesanenin boşalmasından sonra sertleşmenin geçmesini de açıklayacaktır.
Sabah ereksiyonunuz yoksa bu ne demektir?
Sabah ereksiyonlarının kaybı, sertleşme bozukluklarının belirtisi olabilir. Aynı zamanda diyabetli olan hastalarda da sabah ereksiyonu görülmeyebilir.
Sabah sertleşmelerinin günlük yaşam içinde meydana gelen sertleşmelerden farklı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca depresyon ya da akıl sağlığındaki bozulmaların sabah ereksiyonlarını etkilediği öne sürülmektedir. Bu nedenle sabah ereksiyonunun yokluğu herhangi bir hastalığa ya da testesteron seviyesi düşüklüğüne işaret değildir.
Şimdi, sabaha uyandığınızda elinizi bacaklarınızın arasına attığınızda orada olan sertliğin neden oluştuğuna ve vücudunuzdaki hangi mekanizmaların bu sertliğe neden olduğunu biliyorsunuz.
0 Yorumlar