Bilgi dezenformasyonu ve yanlış bilgiyle mücadele etmek için doğru kaynaklar


 

Bilgi dezenformasyonu denen şeyle, epey bir süredir uğraşıyor ve mücadele ediyoruz. Toplumsal olaylara karşı tepkilerin algı yönetimi denen tuhaf şeyle yönetilmesine karşı en iyi örneği bir sabah, Taksim Meydanı'nda birbirine, içinde yanıcı maddeler olan şişeleri birbirine fırlatan, ardından da orada toplanmış kalabalığa saldıranlardan gördük. Yine bir benzerini bir önceki Amerika seçimlerinde sosyal medya üzerinden hedeflenmiş içeriklerin yönlendirmeye başardığı insanlardan tanıdık.

Dezenformasyon ve manipüle edilmiş - değiştirilmiş içeriğe karşı geliştirilen bir insiyatiften, bilgi doğrulama ve içerikleri doğru bir şekilde okuma üzerine yeni bir el kitabı çıktı. Editörlüğünü Craig Silverman’in üstlendiği ‘Dezenformasyon ve Medya Manipülasyonu üzerine Doğrulama El Kitabı’nda Bellingcat, BuzzFeed News, Visual Social Media Lab ve First Draft gibi kuruluşlardan isimlerin ve alanında deneyimli gazetecilerin hazırladığı 20 makale var.

Kitabın temel konusu manipüle edilmiş içerikler, botlar, deepfake videolar. PDF formatında da sunulan kitapta çeşitli görsel doğrulama teknikleri, birincil kaynağa ulaşma metotları ve internet sitelerinin sahte olup olmadığını anlama yolları var.

Kitabın Türkçe'ye çevrilmesinde ise Mert Can Yılmaz, Kansu Ekin Tanca, Gülin Çavuş, Can Başaçek, Hilal Ebru Yakar, Kansu Ekin Tanca, Ayşe Ece Zübeyir, Sinefin Gış ve Sadi Gökay Gadış görev aldı. Kendilerine minnettarız.

PDF formatındaki dosyayı teyit.org üzerinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Teyit.org tarafından daha önce yayınlanmış olan kitapların yer aldığı arşive erişmek için buraya tıklayabilirsiniz. Zira, nitelikli bilgiye erişmek isteyen ve önüne çıkan her bilgiyi doğru kabul etmek konusunda kuşkucu olan herkes bu kitapları indirip bir zahmet okumalı...

Yorum Gönder

Copyright © xCoach. Designed by OddThemes