Erkeklerin fiziksel ve ruhsal sağlığı arasındaki farklar nelerdir ve bunlardan hangisi daha önemli?

 

Zihinsel ve fiziksel sağlığın, hiçbir bağı paylaşmadığını düşünseniz bile, uzun zamandır bağlantılı olduğu kanıtlanmıştır. Gerçekte, örneğin stresli olmak kilo almanıza veya vermenize neden olabilir. Sonuç olarak, sağlığınızın her iki tarafını da nasıl idare edeceğinizi anlamak çok önemlidir. İşte erkeklerin fiziksel ve zihinsel sağlığı ile önemli olan arasındaki farklar.

 
Fiziksel sağlığınızı kontrol altında tutmak, zihinsel sağlığınızı sağlam tutmak kadar önemlidir. Fiziksel sağlığınızı iyi tutmak için yapmanız gerekenler şunlardır: 

  • Düzenli Kontroller: Doktorunuzla düzenli kontroller yapmak, geliştirmekte olabileceğiniz ve farkında olmadığınız herhangi bir sorunu kaçırmamanızı sağlayacaktır. Düzenli olarak doktorunuzu ziyaret edin ve bir şeyi keşfettikten hemen sonra veya problem hiç ortaya çıkmadan hemen harekete geçebileceksiniz.
  • Egzersiz Programı: Bir kez daha, düzenli egzersiz yapmak sağlığınıza muazzam bir şekilde yardımcı olacaktır. Bunu günlük veya haftada birkaç kez yapabilirsiniz - gerçekten bir şey yaptığınız sürece  ne yaptığınız da önemli değil. Mevcut fiziksel durumunuza bağlı olarak, yakından takip etmek için kendinize en uygun egzersiz programını oluşturun. Bunun için bir sürü app bile var. Birini indirip işe başla.
  • Dengeli Beslenme: Aynı şekilde, dengeli bir diyet uzun bir yol kat edebilir. Çok fazla ya da çok az yemek yemek ya çok fazla kilo vermenize ya da çok fazla kilo almanıza neden olabilir. Bunun yerine, orantılı miktarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral almak istersiniz. Çok fazla yiyormuş gibi hissediyorsanız şekerli yiyecek alımınızı sınırlamanız gerekir.
  • Kötü Alışkanlıklardan Kaçının: Bazı insanlar, olabildiğince kaçınılması gereken kötü alışkanlıklar olarak kabul edilen çok içmeye veya sigara içmeye alışkındır. Elbette hiç kimse sizi içkiyi veya sigarayı bırakmaya zorlayamaz, ancak alkol veya tütün tüketiminizi sınırlamak sizin bilinçli seçiminiz olmalıdır. Kötü alışkanlıklarınızı gerçekten iyi alışkanlıklara dönüştürmek istediğinizi anladıktan sonra, fiziksel sağlığınızı çok daha iyi koruyabileceksiniz.
  • Önce Güvenliği Koyun: Son olarak, güvenliğinizi düşünün ve her zaman ilk sıraya koyun. Biriyle seks yapmaya yakınlaştığınızda daima korunun. Araba kullanıyorsanız emniyet kemerinizi bağlayın ve kurallara uyun. Ormanda kamp yapıyorsanız, tüm güvenlik kurallarını aklınızda bulundurun. Hem sizin için hem de çevrenizdekiler için (hem de çevreniz için, sadece insanlar için değil) faydalı olacaktır.

Erkek Ruh Sağlığı

Erkeklerin akıl sağlığına yeterince ilgi gösterilmez ve gerçekten son derece önemli olduğunda genellikle göz ardı edilir veya gözden kaçırılır. Akılda tutulması gereken bazı noktalar şunlardır: 

  • Uyku Programı: Uygun bir uyku programına sahip olmak, özellikle stresle dolu bir yaşam tarzına sahipseniz uzun bir yol kat edebilir. Modern, hızlı tempolu dünyada yeterince uyumak, etrafınızda olup biten tüm eyleme ayak uyduracak enerjiye sahip olmak için çok önemlidir. Günde en az sekiz saat uyumaya çalışın.
  • Aile ve Arkadaşlarla Zaman: Aileniz ve arkadaşlarınızla kaliteli zaman geçirmek, zihinsel sağlığınızı ve genel ruh halinizi iyileştirmenize yardımcı olabilir. Sevdiğiniz ve önemsediğiniz insanların yanında olmaya çalışın, aynı zamanda sizi seven ve önemseyin. Bu tür etkileşimlerden sonra ne kadar iyi hissettiğinizi, özellikle ondan önce yorgunsanız anında fark edeceksiniz.
  • Zihinsel Egzersizler: Zihinsel egzersizler, tıpkı fiziksel egzersizlerin kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olması gibi zihninizi güçlendirmek içindir. Bunlar, matematik problemlerinden basitçe zihninizi zorlayan ilginç ve ilgi çekici kitapları okumaya kadar her şeyi içerebilir. Rubik küpü gibi oyuncakları almayı ve bunları çözmeye çalışmayı da düşünebilirsiniz.
  • Endişelerinizle Yüzleşin: Endişelerinizden gerçekten kurtulmak için endişelerinizle yüzleşmeye ve bunlarla savaşmaya başlamalısınız. Fobileriniz varsa, onları görmezden gelmek yerine onlardan kurtulmaya çalışın. Bununla birlikte, bunu bir terapistle yapmanın, kendi başınıza denemekten çok daha iyi olduğunu unutmayın, çünkü bu tür uzmanlar korkuları ve endişeleri tedavi etme konusunda çok önemli bilgilere sahiptir.

Aralarındaki Korelasyon

Fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantı inkar edilemez, özellikle de şu ana kadar bahsettiğim her şeyi düşünürseniz. Ancak, bulunduğunuz yere bağlı olarak bazı nüansların değişebileceğini unutmamak önemlidir.

Örneğin, yurt dışına çıkmayı planlıyorsanız ($ / € 10 lira olmuşken nasıl olacaksa o), sarsılmamak için oradaki iklim ve kültürle ilgili bazı ayrıntıları bilmeniz gerekecektir.


Yaşadığınız mevcut koşulları ve fiziksel ve zihinsel sağlığınızı düzgün bir şekilde yönetebilmeniz gereken çevreyi anlamak çok önemlidir. Sonuçta, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı etkileyen birçok faktör vardır.

Erkek Sağlığını Yönetmeye İlişkin İpuçları

Birincisi ve en önemlisi, fiziksel egzersizler, fiziksel sağlığınızı iyileştirerek zihinsel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz yaparsanız, bu şekilde ruh sağlığı koşullarını bile önleyebilirsiniz. Depresyon ayrıca fiziksel egzersizle kısmen tedavi edilebilir.

İkinci olarak, egzersiz yaptığınızda, vücudunuz sizi daha mutlu hissettiren ve ruh halinizi iyileştiren endorfin salgılar. Egzersiz yaptıktan sonra, genellikle daha enerjik ve hatta ilham almış veya motive olmuş hissedeceksiniz.

Üçüncüsü, egzersiz yapmak sizi enerjilendirdiği gibi sizi de yorabilir. Bitkin hissettiğinizde, düşmenin ve uykuda kalmanın çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Yeterince uyuduğunuzda kaygı seviyeniz azalır.

Sonuç olarak, erkeklerin zihinsel ve fiziksel sağlığını kontrol altında tutmak göründüğünden daha kolaydır ve bunu yalnızca yaptığınız şeyler arasında bir denge kurarak yapabilirsiniz. Hem fiziksel hem de zihinsel durumunuz hakkında daha iyi hissetmek için söylediklerime kulak kesilin.

Yorum Gönder

Copyright © xCoach. Designed by OddThemes