Bu blogda biraz sıkıcı olmaya ve günlük cinsel ihtiyaçların ve bunların bir şekilde dışavurumlarını irdelemek yerine biraz teknolojiden dem vurarak azıcık da olsa yeni okuyucu kitlelerinden ziyaretçiler - ve dolayısıyla azıcık da para - kazanmayı arzu ediyorum.
Bir önceki yazıyı "FaceID'si bozulmuş iPhone almayın kızlar XO" diye finalize etmişken, bunun nedenlerinden bahsetmeden geçemeyeceğimizi fark ettim. Mümkün olduğu kadar üst seviye bir iPhone'a sahip olmak istediğinizi biliyorum ve ne yazık ki bunun ülkemiz sınırları dahilinde epey zor olduğunun da farkındayım- bakın burada sizinle herhangi bir konuda ortaklık yakalamış olduk. Bu nedenle X ve XS'ten itibaren kapsamlı bir şekilde hayatımıza giren yüz tanıma özelliğinin bozulduğu iPhone'ları neden elinizin tersiyle itmeniz gerektiği üzerinde durmak istedim.
Ezelden beridir savaşın Android tarafında duran bir taraftar olarak herkesin elinde en az bir adet iPhone görmekten sıkılığımı itiraf ederek işe başlayabilirim. Evet, bence de o mesafeli ve soğuk duruşu zaman zaman çekici. Öte yandan Apple ürünlerinin ikinci eli de biraz nasıl desem, yatırım aracı gibi olarak da düşünülebilir. Buna Mac'ler olduğu kadar iPad ve en obur tüketim ürünü olarak iPhone'da dahil.
Binlerce özelliği ile göz dolduran ve zaman zaman benim de ihtiyacım olduğunu düşünerek edinmek için çaba sarf ettiğim - hatta edindiğim iPhone'larından edinmeyi düşünüyorsanız, bu alışveriş sırasında dikkat etmeniz gereken belki de en önemli özellik hakkında konuşmamızın gerekli olduğunu düşünüyorum.Pratik, sevimli, güvenilir ve aynı zamanda bağzı şeylerin güvencesi olarak görebileceğiniz bu özellik, yeni iPhone'unuzla birlikte göreceğiniz rüyalarınızı kabusa çevirebilir.
Face ID nedir, ne değildir?
Face ID, Apple'ın sizin yüzünüzü tanıyan, adeta telefonunuzu sizden daha iyi tanıyan bir teknolojisi. Temel olarak, telefonun kilidini açmak için yz tanıma teknolojisini kullanarak yüzünüzü tarayan bir güvenlik önlemidir. Gözlüğünüzü değiştirseniz, saçınızı uzatıp pembe gölgeli ombre yaptırsanız bile Face ID sizi tanır. Bir nevi telefonun seni senden daha iyi tanır.
Ancak, işin gerçeği şu ki aranızdaki bu romantik sinerji bazen bozulabilir. Özellikle de ikinci el bir iPhone aldığınızda! Peki, neden mi?
Tamiratlar ve Face ID'nin sonu
Face ID hassas bir mekanizmadır ve genellikle de bir çok türden tamirat işleminin ardından çalışmamaya başlar. Bunun en yaygın nedenlerinden biri, ön kamera sistemindeki veya TrueDepth kameradaki sorunlardır. Ekranın komple yada ön katmanının değişimi Face ID'nin sevmediği bir şeydir. Apple tarafından approve edilmemiş yan sanayi- ve çoğunlukla orijinaline göre daha kalitesiz / dayanıksız parçalarla yapılan tamiratlarda Face ID genellikle devre dışı kalır. Bir başka deyişle, Face ID'nin huzuru kaçarsa, sizi tanımaz ve siz de telefonu açmak için 12 haneli şifrelerin cehennemine sürüklenirsiniz. Konu aslında 12 yada 365 karakterli şifreler de değil, güvenliğiniz, Hornet'inizin, Growlr'ınızın, Bumble'ınızın şifrelerini, kolilerinizin telefon numaraları ve ortalığa döküldüğünde üçüncü dünya savaşını çıkarabilecek leşlikteki dedikodularınız, yerdeki bir tuvalet deliğine aldırmadan çektiğiniz fütursuz ve arsız nudeleriniz falan.
Bunun tamir edilmesi mümkün mü? Evet, ama diğer tamiratlara göre pahalı ve zor. Orijinal Apple servisleri dışında yapılan tamiratların Face ID'yi düzeltme ihtimali pek yok. Hatta Apple'ın bile çoğu zaman tamir yerine telefon değişimi önerdiği görülür. Üzgünüm, ama yüz tanıma teknolojisi biraz da nazik bir prenses gibi; ona çok iyi bakmanız gerekir, yoksa trip atar! Senden daha kaprisli bir diva ile karşılaştığın için üzgün olmalısın.
Neden Face ID özelliği bozulmuş ikinci el iPhone almamalısın?
İşin etrafı pembe dantelle teyellenmiş ipek mendil arama tarafı biraz drama tabii. Fakat teknoloji konusunda artık geçmişten daha ilerideyiz ve teknoloji dostunuz olduğu gibi sizi hiç beklemediğiniz yerlere götürebilecek bir cellat da olabilir.
Güvenlik Sorunu: Yüz tanıma ile açılmayan bir telefon, kötü bir tamiratın yada içine zorla erişilmiş bir donanıma işaret edebilir. Bu da pek çok yönden - bence - sorunlu bir durum. Buradaki olayın devamlı şifre girerek yaşamaktan ibaret olmadığnı bir üst paragrafta saymıştım. Bu seni gerçekten paranoyak birisi yapmaz mı? Kız kim bilir içine ne yüklediler, instagram hesapların, twitter'ın, hornet'in falan kim bilir hangi üçüncü dünya ülkesindeki karanlık sunuculara aktarılıyordur.
Öte yandan, tamirat görmüş bir cihazın geçmişinin nasıl temizlendiği ve toparladığını da bilemeyiz.Artık bir sürü insan sayısını bilemediğimiz ve hiç bir zaman da bilemeyeceğimiz kadar garip, ağızları açık bırakan ve hayretten hayrete düşüren saçma sapan iş yapıyor ve bunların bir kısmı günümüz yasalarına göre suç. Bu tamiratın bir suç kapsamında yada suçu örtmek için yapılmadığını kim bilecek?
Pahalı tamirat: Aman canım, yaptırırım olur biter diyenlerdenseniz, üzgünüm ama durum o kadar basit değil. Face ID'nin tamiratı, çoğu zaman yeni bir telefon almak kadar pahalı olabilir. Yan sanayi parçalar kullanılarak yapılan tamiratların başarısızlık oranı da cabası. Paranızı çöpe atmaktan başka bir şey yapmazsınız. İlanlarda şu kadar paraya hallolacak bir şey, ben uğraşmadım gibi baştan savıcı metinler görebilirsiniz, o kadar parayı vereyim de sen yaptır demekten çekinmeyin.
Kullanım zorluğu: Her seferinde telefonun kilidini açmak için şifre girmekten hoşlanıyorsanız, elbette sorun yok. Ama dürüst olalım, kim istemez ki telefonu eline alıp yüzüne bakarak anında kilidini açsın? Artık akıllı telefon kullanıyoruz, şifrelerle boğuşmak modası oldschool bir lubunya olarak benim için bile geçti.
Değer kaybı: Satmak istediğinizde, Face ID özelliği bozuk bir iPhone'un muhtemelen son sahibi yada yedek parçaya ayrılmadan önceki son mutlu kullanıcısı olduğunuzu anlamanız mümkün. Alıcılar doğal olarak, yüz tanıma sisteminin bozuk olduğu bir telefonu almak istemeyeceklerdir. Ucuzcu olduğunuzu ve 5 kuruşluk malı 3 kuruşa aldığınızda zil takıp oynadığınızı biliyorum fakat ucuza aldım, kârlı çıktım diye sevinirken, telefonu elden çıkaramayabilirsiniz.
Sonuç olarak, yine de ikinci el bir iPhone alacaksanız öncelikli olarak kontrol etmeniz gereken şeylerden birinin Face ID olması gerektiğini unutmayın. Bozuk bir Face ID cebinizde sandığınızdan daha büyük bir delik açar - ki o deliği poponuzda açtımak istediğinize yemin edebilirim - ve kendinizi her gün telefonunuzla karşılıklı bakışırken ben nerede yanlış yaptım diye sorgularken bulabilirsiniz. Bu XR'den Pro Max'e dönüşümler filan hikaye kızlar. Düşmeyin. Kısacası, ikinci el iPhone alırken iki kere düşün. Mümkünse bir düşük modelini alın ama yine de ya güvenilir bir yerden alın yada gerekirse üç beş tane daha beldeli koli alıkın, sıfır alın.
Yüzünüzü tanımayan bir telefon, sokakta seni görünce kafasını çeviren koli gibidir; yani epey can sıkıcı!
0 Yorumlar