Probiyotik nedir ve neden probiyotiklere ihtiyacımız vardır?

İlerleyen yaşınızla birlikte fonksiyonlarında azalma görülen bağırsakları tekrar çalıştırmak ve sindirim işlevini yerine getirmesini güçlendirmek için orada yaşayan bakterileri (probiyotik) desteklemek, yerlerine yenilerini koymak ve varlıklarını güçlendirmek gerekir.

Vücudunuzdaki tüm hücrelerin neredeyse onda biri kadar bakteriniz vardır. Çoğunlukla bağırsaklarda yaşayan bu bakteriler genellikle zararsızdır ve bu bakterilere sahip olmak yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Bağırsak bakterilerine sahip olmak, kilo kaybını gerçekleştirmek, sindirim sistemini geliştirmek, bağışıklık fonksiyonu arttırmak ve  daha sağlıklı cilde sahip olmak gibi birçok hastalık riskini de içeren sayısız sağlık yararları ile doğrudan bağlantılıdır.

"Dost" olarak da adlandırabileceğimiz bu bakteriler, ev yapımı yoğurtve kefir gibi yiyeceklerde de bulunabildiği gibi daha yüksek yoğunlukta gıda takviyeleri olarak da sunulmuştur.
Bu yazıda probiyotiklere ve hayatımız için önemlerine daha yakından bakacağız.

Probiyotik bakteriler nedir?

Yutulduğu zaman vücuda fayda sağlayan mikroorganizmalardır. Genellikle bakteri olarak bilinirler fakat bazı mantar türleri de probiyotik olarak tanımlanır.

Bakteriyel yolla fermente olmuş gıdalar da (kefir, lahana turşusu, yoğurt gibi) probiyotik kaynağı olmaları bakımından son derece önemlidir. En yaygın gruplar Lactobacillus ve Bifidobacterium içerir. Her grup farklı türler içerir ve her türün birçok suşu vardır.

İlginçtir, farklı probiyotikler farklı sağlık koşullarını ele almak konusunda iyidir. Bu nedenle, probiyotiklerin doğru tiplerini veya tiplerini seçmek doğru işlev için son derece önemlidir. Geniş spektrumlu probiyotikler ya da çok probiyotikler olarak bilinen bazı formlar farklı türdeki bakterileri tek bir yerde birleştirir.

Bağırsaklarınız için mikroorganizmaların önemi

Bağırsakta yaşayan mikroorganizmalara ve yaşadıkları ortamın tümüne bağırsak florası yada bağırsak mikrobiyotası adı verilir ve burada toplamda 1000 kadar bakteri türünün yaşadığı düşünülmektedir. Bağırsakta yaşayan bakterilerin çoğu kalın bağırsakta ve bağırsağın son kısmında yoğunlaşmaktadır.

Bağırsak florasının aktiviteleri şaşırtıcı derece başlı başına bir organa benzemektedir. B ve K vitamini gibi önemli bileşenler burada sentezlenmektedir. Bu vitaminler bağışıklık sistemini ve bağırsak duvarının yapısını güçlendirir. Bu da vücudunza giren yabancı ajanların vücudunu hasta etmesini engellemeye yardımcı olur.

Tüm bakteriler dostunuz değildir.

Bağırsak florası içinde yer alan bakteriler beslenme alışkanlığı ile doğrudan ilişkilidir ve çok hassas bir dengeye sahiptir. Dengesiz bir bağırsak florası ile pek çok hastalık arasına doğrudan ilişki bulunmuştur; obezite, tip 2 diyabet, kalp rahatsızlıkları, depresyon ve Alzheimer bu hastalıklara arasında en yaygın ve bilindik olanlardandır. Probiyotikler ve bu bakterilerin besin maddesi olan prebiyotik lifler dengeyi düzeltmenize yardımcı olabilir ve "unutulmuş organınızın" en iyi şekilde çalışmasını sağlar.

Sindirim sağlığına olan etkileri

Güçlü kanıtlar, probiyotik takviyelerin antibiyotik ilişkili ishali tedavi etmede önemli birer yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. İnsanlar özellikle uzun süreler boyunca antibiyotik aldıklarında, çoğu zaman enfeksiyon ortadan kaldırıldıktan sonra bile ishal olurlar. Bunun nedenlerinden birisi de bağırsak florasında meydana gelen probiyotik eksilmeleridir ve  bu eksilmeler bağırsak dengesini değiştirir ve zararlı bakterilerin gelişmesine ortam sağlar. Probiyotikler ayrıca yaygın bir sindirim bozukluğu olan şişkinlik, kabızlık, ishal ve diğer semptomları azaltan irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile savaşmada da etkilidir.

Kilo kaybına etkisi


Obez insanlarla obez olmayan insanların bağırsak florasında farklılıklar vardır. Bu nedenle, birçok bilim adamı, bağırsak bakterilerinizin vücut ağırlığının belirlenmesinde önemli olduğuna inanmaktadır. Hayvanlarla yapılan araştırmalar, obez olmayan hayvanlardan alınmış flora örneklerinin obez hayvanlara nakledildiğinde obez hayvanların obezitelerini kaybedebildiğini göstermiştir.

Probiyotiklerin diğer olumlu etkileri

  • İnflamasyona karşı etki
  • Depresyon ve anksiyetenin giderilmesi
  • Kan kolesterolü vekötü kolesterolün düşürülmesi
  • Kan basıncının ayarlanması
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi
  • Cilt sağlığının iyileştirilmesi

Probiyotik üzerinde halen çalışmalar yürütülen göreceli olarak yeni bir alan ve araştırmalar, her geçen gün bağırsak florasının sağlığının yaşam üzerine olan olumlu etkilerini keşfetmeye devam ediyor...

Probiyotik ile prebiyotik arasındaki fark nedir?

Probiyotik, bağırsaklara konumlanan ve sindirime yardımcı olan bakterilerken prebiyotik, bu bakterilerin besinleridir.

Probiyotikleri nereden almalıyız?

Piyasada probiyotik etkili olduğunu iddia eden pek çok gıda takviyesi var fakat bu bakterileri almanın en doğru ve hızlı yolu tabii ki doğrudan yiyecekleri kullanmak. Bunun için fermente gıdalar çok uygundur. Boza, kefir, ev yapımı yoğurt ve turşular, probiyotikleri almak için kullanabileceğiniz kaynaklardır.



Yorum Gönder

Copyright © xCoach. Designed by OddThemes