Şafakta minimalizm kuşağı - Airbus ZeroE

 

Airbus'ın zaruri nedenler ve bir takım COVID19 kurtarma operasyonları nedeniyle Türkiye'ye, ancak bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar sefer düzenleyen A380 modelinin epik bir trajediye dönüştüğünün  farkındasınızdır belki.

Bir ara ön plana çıkan - ya da daha doğrusu en top uçak üreticilerinin piyasa koşullarını değiştirmeye çalışma çabaları dahilinde - büyük havalimanlarına inmesi beklenen ultra büyük yolcu uçakları ve bu havalimanlarından daha küçüklere dağılacak olan iki motorlu uçaklara aktarma devri COVID 19 nedeniyle sekteye uğradı ve hatta, bir kaç petrol zengini görmemiş Arap ülkesi haricinde A380 ve B747-8 gibi dev uçakları ticari insan taşımacılığında kullanan kalmadı gibi bir şey.

Çünkü zaten dolmuyordu uçaklar, COVID'den sonra havaya kaldırmak bile kâr etmemeye başladı.

400 km'lik mesafe için bile bir A380'in kaldırıldığını düşünürsek, aslında bazı şeyler her birimize teker teker müstehak gibi görünüyor. Öyle ki, geçtiğimiz günlerde Kanada'dan Dubai'ye bir ticari A321XLR seferinin yapıldığını düşünürsek, Airbus'un hatalarından ders almaya başladığını bile düşünebiliriz.

Neyse, Airbus geçmişte yaptığı bu tuhaf derecede büyük yolcu uçaklarının her birisini teker teker emekli edip üzerlerine bir bardak soğuk şampanya içtikten sonra, günümüzün popüler başlıklarından birisine eğilmeye karar verdi ve karşımıza hidrojenle çalışan Sıfır emisyon  - ZeroE uçaklarından bir kaç tanesini çıkarmaya karar verdi.

Bildiğiniz üzere, tüm zenginlikleri yer altından çıkan pis ve yapışkan petrolden kaynaklanan körfez ülkelerinin çıkara çıkara bir türlü bitiremediği petrolün de sonu geliyor ve - muhtemelen biz göremeyecek olsak da - bizden sonraki bir kaç nesil, petrolle çalışan otomobilleri ancak müzelerde görebilecekler, ya da ancak götlerine sokarlarsa bir işe yarayacak. E uçakların da bir yerden bir yere gitmek için ihtiyaç duyduğu şeyin de petrol bazlı jet yakıtı olduğunu düşürsek...

Airbus doğru bir yerden devam ediyor. Şu an için her ne kadar futuristik tasarımlı jetler ve üzerlerine yapıştırılmış ultra-modern grafik tasarım çalışmaları görsek de, sanırım içimizden birileri bu jetleri test etme imkanı da yakalayacak.

İnş bilet fiyatları Concorde'lar gibi olmaz.

Yorum Gönder

Copyright © xCoach. Designed by OddThemes