Metaverse'e ve metaverse'de yaşamaya ihtiyacımız var mı?


Metaverse; yani sanal olarak geliştirilmiş, bilgisayar işlemcileri ve bilgi teknolojileri ile son derece iç içe, para birimlerinden kişiliklere ve kişiliklerle iliştirilmiş karakterlere kadar filmlerde gördüğümüz bir ütopyanın gerçeğe yakın hali olarak tanımlanıyor. Fiziksel olarak cahil beyinlerinizin ötesine geçemiyorsa yaptığım bu tanım - ki benimkini bile geçemedi - Avatar filmi ile Guardians of The Galaxy filmlerini tekrar tekrar izlemenizi tavsiye etmek zorundayım.

Halihazıda var olan dünyamız bizim tam olarak neyimize yetmiyor da adına metaverse dediğimiz şeyi hayata geçirip oraya taşımak zorundayız? Herşeye rağmen etrafımızda varlığını sürdürmeye devam eden onca güzel şey varken bolca silikon, yeşil plastikten devre kartı, lehim, bolca 4K (şimdilik ticari olarak piyasaya sürülmüş en yaygın seçenek bu) değeri anca göreceli olarak belirlenebilen bazı metallerden oluşturulmuş bir yere girip kapanmaya hakikaten hazır mıyız arkadaşlar?

Size arkadaşlar dediysem lütfen hemen cıvımayalım. Yoksa hemen hemen her biriniz anca hamam suyumla duş alabilirsiniz.

Şahsen önümüzdeki yüz yıl içinde falan dünyayı daha da yaşanılamaz bir yer haline getirmek ve zorunlu olarak yer altına çekilerek orada kendimize bir yaşam kurmayı planlamıyorsak - ki böyle bir şeyi aklı başında olan herhangi bir birey istemez gibi geliyor bana - metaverse üzerinde çalışılan en ürkütücü şeylerden birisi olabilir.

Oyun oynamak için falan bilgisayarın karşısında saatlerini harcayanları bir nebze anlayabiliyorum da, 7 gün 24 saat orada yaşayıp oranın bir parçası olma halinin cezbediciliği bana biraz tuhaf geliyor. Samsung S7 Egde’im ile birlikte aldığım ve kutusundan çıkarmak sureti ile ancak iki kez denediğim, ardından da LetGo vasıtasıyla başımdan defettiğim Oculus gözlüğüm bile bana yeterince klostrofobik gelmişti. Şimdi ise bir tüpün içine girerek kim tarafından hangi şartlar altında kontrol edildiği bile henüz net olmayan bir yerlere bağlanma fikri bana çok korkutucu geliyor.

Kısaca, fiziksel olarak da bu dünyada kalmak ve ondan geriye her ne kalırsa artık, onlarla mutlu olmaya çalışmak istiyorum. Belki de kolaycıyımdır ama öbür türlüsü şu an için gerçekten çok ütopik ve uzak görünüyor. Demode kalmaya ve çağdışı olarak tanımlanmaya hazırım.

Yorum Gönder

Copyright © xCoach. Designed by OddThemes